Sliva domača Češplja

Prunus domestica

Ime: Sliva domača Češplja - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Domača češplja je slovenska avtohtona sorta, kar pomeni, da pri nas zelo verjetno raste že od nekdaj in je torej zelo pogosta. Aromatični plodovi so sladko-kiselkasti, podolgovati, z modro kožico in čvrstim rumenim mesom, ki gre lepo od koščice. Okusna je sveža, odlična pa je tudi za pripravo domačih slivovih cmokov in marmelad.

Uporaba v kuhinji: Sorta je vsestransko uporabna. Najboljša je sveža, zaradi aromatičnosti ter visoke vsebnosti suhe snovi pa so plodovi zelo primerni tudi za predelavo v marmelado, džem, slivovo žganje ter suhe češplje, seveda pa tudi za uporabo v domačih slivovih cmokih.

Sliva domača Češplja

setev

Sadiko previdno vzamemo iz lonca in jo posadimo v pripravljeno in prerahljano sadilno jamo. H koreninam prisujemo vrtno zemljo in sadilni substrat iz lonca. Izogibajmo se uporabi hlevskega gnoja in komposta, ker lahko povzročita ožig korenin. Pomembna je višina sajenja. Drevo naj bo posajeno tako visoko kot je rastlo v loncu. Višina cepljenega mesta: slive 5-8 cm nad zemljo. Posajeno sadno sadiko dobro zahodimo in zalijemo s cca 10 litri vode. Če je po sajenju sušno obdobje ne pozabimo sadiko še večkrat zaliti. Po sajenju sadiko ustrezno prikrajšamo.

posebnosti

Sorta domača češplja ima kar nekaj lokalnih imen. Poznamo jo kot bistrico, brkinsko slivo, madžarko, bosanko in požegačo. V preteklosti je bila pri nas zelo zastopana v Brkinih in na Goriškem, v manjšem obsegu pa tudi v drugih regijah. Danes je razširjena po vsej državi.

kako jo prepoznamo

Drevo raste srednje bujno ter zlasti v začetku rasti naredi piramidno krono. Pozneje se veje precej povesijo, krona pa razpre. Domača češplja je samooplodna sorta, ki cveti pozno in je odporna na pozebo. Plod je majhne do srednje velikosti ter podolgovate oblike, ima modro do modrovijolično kožico in značilen siv poprh. Meso je zlato rumene (jantarne) barve, čvrsto, sladko kislega okusa ter aromatično.

obiranje

Domača češplja zori od začetka do sredine septembra.

Vse sorte sadik

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več