Jablana Kanadka

Malus domestica

Ime: Jablana Kanadka - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Je udomačena, tradicionalna sorta z izrazito debelimi plodovi. Koža je hrapava in rjasta. Meso je belo, sočno in sladko-kiselkastega okusa. Drevo redno in dobro rodi. Skladiščijo se do sredine februarja. Zaradi svoje posebne arome so jabolka dobra za svežo uporabo in za najboljše jabolčne zavitke.

Uporaba v kuhinji: Zaradi svoje posebne arome so jabolka primerna za svežo uporabo in za najboljše jabolčne zavitke.

Jablana Kanadka

setev

Najprimernejši čas za sajenje je zgodaj spomladi (ko zemlja odmrzne) ali pozno jeseni (od konca oktobra do prvega snega). Sadike sadnega drevja z golo korenino sadimo v času mirovanja, ki traja od jeseni do začetka brstenja. Sadike v času sajenja nikakor ne smejo biti olistane. Ulončene sadike lahko sadimo na stalno mesto skoraj vse leto, saj te pri presajanju iz lonca na stalno mesto ne doživijo posebnega šoka. Kljub temu odsvetujemo presajanje ulončenih sadik na stalno mesto v vročih poletnih mesecih. Po sajenju sadike redno zalivamo.

posebnosti

Sorta kanadska reneta je nastala kot naključni sejanec. Najverjetneje izvira iz Francije (Normandija), od koder je bila prenešena v Kanado, od tam pa spet nazaj v Evropo. V naših krajih je poznana tudi pod imenoma pariški rambur in pariserca. V preteklosti je bila pri nas še posebno razširjena v Tunjicah nad Kamnikom, kjer je bila poznana pod imenom liberman. Tako carjevič kot kanadka nista slovenski avtohtoni (samonikli) sorti, temveč sta naši tradicionalni (udomačeni) sorti, ki sta k nam prišli od drugod. Pri nas pridelujeta že več kot 50 let kar je pogoj za uvrstitev med tradicionalne sorte) ter sta tako postali del naše sadjarske tradicije.

kako jo prepoznamo

Jablana ima široko krošnjo, ki ostane olistana še pozno jeseni. Jabolka so izrazita – značilna po obliki, barvi in okusuSo precej velika, bolj ploščate oblike ter z izrazitimi petimi rebri, ki segajo po celi površini ploda od pecljeve jamice do muhe. Osnovna zelena barva z dozorevanjem prehaja v zelenkasto rumeno barvo. Poseben videz dajejo plodu rjaste lenticele ter rjavost, katere delež je odvisen od vremenskih razmer, lege in tehnologije pridelave.

obiranje

Sorto obiramo konec septembra oz. v prvi polovici oktobra. S prezgodnjim obiranjem naredimo sorti veliko škode, saj v tem primeru plodovi hitro venejo. Jabolka se odlično skladiščijo.

Vse sorte sadik

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več