Pečena botinska paprika z vegetarijanskim nadevom

Pečena botinska paprika z vegetarijanskim nadevom
4-Jul-2017

Sestavine

  • 8: botinskih paprik
  • 100 g: leče
  • 100 g: ajdove kaše
  • 1: velika čebula
  • 1: žlica olja
  • Ščep: sladkorja
  • Nekaj listkov: maroške mete
  • 1 lonček: grškega jogurta
  • Po okusu: Sol, poper
  • Nekaj koščkov: mozzarelle (po želji)

Priprava

Ni poletja brez polnjene paprike! V tem receptu bomo uporabili ljubko botinsko papriko, ki so jo najraje vlagale naše babice, in jo napolnili s sila preprostim nadevom presenetljivo polnega okusa, ki bo zadovoljil tako vsejedce kot vegetarijance, zbrane za isto mizo.

Ko sem domov prinesla ljubko, majhno in čokato botinsko papriko, mi je tašča takoj navdušeno hitela pripovedovati, da je prav takšno papriko vlagala njena mama. Mene je očarala oblika botinske paprike, predvsem pa njen sladek in nevsiljiv, čist vonj, ob katerem si kar predstavljaš, kako fino zahrusta. Ker je tako drobna in simpatična, sem jo hotela uporabiti v receptu, kjer bi se videla njena oblika, zato sem se odločila za polnjene paprike. Tokrat sem jih nadevala z mešanico ajdove kaše in leče, ki sta obe dobro znani sestavini tradicionalne kuhinje, za element presenečenja pa poskrbi maroška meta. Jogurt z meto pa doda še tisto svežo pikico na i. Oh, in nisem se mogla upreti še eni malenkost bolj nasitni različici recepta: z mozzarello.

Priprava:
Lečo in ajdovo kašo skuhamo vsako posebej po navodilih na embalaži. Odcedimo.

Pečico segrejemo na 200 °C.

Papriko operemo in ji previdno odstranimo zgornji del s pecljem, ter ga prihranimo za poznejšo uporabo.

Vsako papriko očistimo semen in damo v keramični/steklen model, primeren za pečico. V model nalijemo toliko vode, da prekrije dno. Papriko rahlo posolimo.

Pečemo 10 minut na 200 °C.

Medtem olupimo in nasekljamo čebulo ter jo dobro prepražimo na olju. Solimo, popramo in posujemo s ščepcem sladkorja. Čebula mora porjaveti, ne sme pa se zažgati. Dodamo kuhano lečo in ajdovo kašo ter na kratko prepražimo. Začinimo z zdrobljeno ali nasekljano meto, ter po okusu dodamo sol in poper.

S tem nadevom napolnimo paprike. Lahko jih pokrijemo s pecljatim delom, ki smo ga prej prihranili, ali namesto tega s koščkom mozzarelle.

Pečemo na 200 °C približno 20 minut. Ponudimo z grškim jogurtom, ki smo mu dodali zdrobljeno ali nasekljano meto, ter okrasimo z ognjičevimi cvetnimi lističi ali vršički mete.

Za 4 osebe kot priloga ali za 2 kot glavna jed.

 

Recept pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila