Sestavine
- 800 g: kifeljčarja
- 4 žlice: oljčnega olja
- 2 velika: ščepa morske soli
- 2 žlici: jabolčnega kisa
- 1 žlica: gorčice
- 1: šalotka
- 1: žlica kaper
- Nekaj vejic: pehtrana
- Manjši šopek: drobnjaka
Priprava
Če si poskušam predstavljati perfekten pečen krompir, mi na misel vedno pride mlad krompirček, ki sva ga s sošolko pekli na prvem samostojnem dopustu. Bil je res droben, pekli pa sva ga v pečici na plin, ki jo je bilo kar zabavno prižigati. Nikoli nisem znala poustvariti tistega pečenega krompirčka. Morda je za neponovljivi okus poskrbela plinska pečica. Ali pa je bil to okus po samostojnosti. Najbolj sem se okusu popolnega krompirčka približala s kifeljčarjem, ki ima en tak skoraj arhetipski okus, okus, ki je bistvo pečenega krompirja.
Kifeljčar dobro operemo in po potrebi obrežemo. Izberemo krompirčke čimbolj enotne velikosti, da se bodo enakomerno zapekli.
Damo v lonec in prelijemo s hladno vodo, tako, da so vsi krompirčki prekriti. Kuhamo na močnem ognju, dokler ne zavre. Ko zavre, plamen zmanjšamo in kuhamo še 20 minut.
Medtem ogrejemo pečico na 200°C.
Kuhan kifeljčar odcedimo in preložimo v pekač, premazan z oljem. Nato kifeljčar prelijemo s preostalim oljčnim oljem, posolimo in pečemo 20 minut oz. dokler ne dobi lepe barve. Zelišča za omako operemo in nasekljamo; nekaj jih damo na stran. Kapre odcedimo in nasekljamo; šalotko olupimo in nasekljamo. Vse skupaj v manjši skledici zmešamo s kisom in gorčico.
Pečen kifeljčar potrosimo z zelišči. Postrežemo z zeliščno omako in z veliko skledo solate oziroma jedmi z žara.
Recept je pripravila: Zulejka Javeršek