Pečen kifeljčar z zelišči

Pečen kifeljčar z zelišči
7-Jun-2017

Sestavine

  • 800 g: kifeljčarja
  • 4 žlice: oljčnega olja
  • 2 velika: ščepa morske soli
  • 2 žlici: jabolčnega kisa
  • 1 žlica: gorčice
  • 1: šalotka
  • 1: žlica kaper
  • Nekaj vejic: pehtrana
  • Manjši šopek: drobnjaka

Priprava

Če si poskušam predstavljati perfekten pečen krompir, mi na misel vedno pride mlad krompirček, ki sva ga s sošolko pekli na prvem samostojnem dopustu. Bil je res droben, pekli pa sva ga v pečici na plin, ki jo je bilo kar zabavno prižigati. Nikoli nisem znala poustvariti tistega pečenega krompirčka. Morda je za neponovljivi okus poskrbela plinska pečica. Ali pa je bil to okus po samostojnosti. Najbolj sem se okusu popolnega krompirčka približala s kifeljčarjem, ki ima en tak skoraj arhetipski okus, okus, ki je bistvo pečenega krompirja.

Kifeljčar dobro operemo in po potrebi obrežemo. Izberemo krompirčke čimbolj enotne velikosti, da se bodo enakomerno zapekli.

Damo v lonec in prelijemo s hladno vodo, tako, da so vsi krompirčki prekriti. Kuhamo na močnem ognju, dokler ne zavre. Ko zavre, plamen zmanjšamo in kuhamo še 20 minut.

Medtem ogrejemo pečico na 200°C.

Kuhan kifeljčar odcedimo in preložimo v pekač, premazan z oljem. Nato kifeljčar prelijemo s preostalim oljčnim oljem, posolimo in pečemo 20 minut oz. dokler ne dobi lepe barve. Zelišča za omako operemo in nasekljamo; nekaj jih damo na stran. Kapre odcedimo in nasekljamo; šalotko olupimo in nasekljamo. Vse skupaj v manjši skledici zmešamo s kisom in gorčico.

Pečen kifeljčar potrosimo z zelišči. Postrežemo z zeliščno omako in z veliko skledo solate oziroma jedmi z žara.

 

 

Recept je pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila