Korenčkov kolač

Korenčkov kolač
9-Avg-2017

Sestavine

  • 300 g: ljubljanskega korenja
  • 1 ščep: soli
  • 100 ml: sončničnega olja
  • 150 ml: mleka (po izbiri)
  • 2 zavitka: sladkorja z burbonsko vanilijo
  • 140 g: trsnega sladkorja
  • 240 g: bele moke
  • 1 zavitek: pecilnega praška
  • 1 žlička: limoninega soka
  • 100 g: orehov pekan (ali navadnih), nasekljanih
  • 1 žlička: psiliuma (ali mletih lanenih semen)

Priprava

Moja tašča vsako leto pridela velike količine rumenega korenja in ko sem ga poskusila v juhi, mi je bilo takoj jasno, zakaj: neverjetno sladko je in skorajda kremasto. Sladko in kremasto pa je nekaj, kar pristoji sladicam, kajne? Zato sem se odločila rumeno korenje uporabiti v sladici: tako je nastal korenčkov kolač. V korenčkovih pecivih običajno nastopa nariban korenček, a zaradi kremaste narave rumenega korenja sem poskusila s pirejem. Oh, že sam korenčkov pire z vanilijevim sladkorjem, ki sem ga med pripravo (večkrat) poskusila, je bil prava poslastica!

Priprava

Korenje s ščepcem soli skuhamo na pari, da se zmehča.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Model za pecivo (šarkelj, štruco ali tortni model) namažemo z margarino ali maslom. Če uporabimo model za šarklje, na dno po želji položimo nekaj celih orehov – za okras.

V mešalnik/blender damo kuhano korenje, olje, sladkor in sladkor z vanilijo. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Prelijemo v skledo in primešamo mleko ter limonin sok. Ob mešanju z ročnim mešalnikom ali metlico postopoma dodajamo moko in pecilni prašek. Primešamo še psilium in nasekljane orehe.

Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 45-55 minut na 180°C. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen. Nekaj minut naj se ohlaja v modelu, potem ga previdno zvrnemo iz modela na mrežico ter pustimo, da se docela ohladi.

Če bomo v kolaču uporabili mleko rastlinskega izvora, bo primeren za vegane in druge, ki ne uživajo jajc ali mlečnih izdelkov.

Recept pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila