Korenčkov kolač

Korenčkov kolač
9-Avg-2017

Sestavine

  • 300 g: ljubljanskega korenja
  • 1 ščep: soli
  • 100 ml: sončničnega olja
  • 150 ml: mleka (po izbiri)
  • 2 zavitka: sladkorja z burbonsko vanilijo
  • 140 g: trsnega sladkorja
  • 240 g: bele moke
  • 1 zavitek: pecilnega praška
  • 1 žlička: limoninega soka
  • 100 g: orehov pekan (ali navadnih), nasekljanih
  • 1 žlička: psiliuma (ali mletih lanenih semen)

Priprava

Moja tašča vsako leto pridela velike količine rumenega korenja in ko sem ga poskusila v juhi, mi je bilo takoj jasno, zakaj: neverjetno sladko je in skorajda kremasto. Sladko in kremasto pa je nekaj, kar pristoji sladicam, kajne? Zato sem se odločila rumeno korenje uporabiti v sladici: tako je nastal korenčkov kolač. V korenčkovih pecivih običajno nastopa nariban korenček, a zaradi kremaste narave rumenega korenja sem poskusila s pirejem. Oh, že sam korenčkov pire z vanilijevim sladkorjem, ki sem ga med pripravo (večkrat) poskusila, je bil prava poslastica!

Priprava

Korenje s ščepcem soli skuhamo na pari, da se zmehča.

Pečico ogrejemo na 180 °C. Model za pecivo (šarkelj, štruco ali tortni model) namažemo z margarino ali maslom. Če uporabimo model za šarklje, na dno po želji položimo nekaj celih orehov – za okras.

V mešalnik/blender damo kuhano korenje, olje, sladkor in sladkor z vanilijo. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Prelijemo v skledo in primešamo mleko ter limonin sok. Ob mešanju z ročnim mešalnikom ali metlico postopoma dodajamo moko in pecilni prašek. Primešamo še psilium in nasekljane orehe.

Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 45-55 minut na 180°C. Z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen. Nekaj minut naj se ohlaja v modelu, potem ga previdno zvrnemo iz modela na mrežico ter pustimo, da se docela ohladi.

Če bomo v kolaču uporabili mleko rastlinskega izvora, bo primeren za vegane in druge, ki ne uživajo jajc ali mlečnih izdelkov.

Recept pripravila: Zulejka Javeršek

Deli s prijatelji
Vsi recepti

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila