Kmetija Studen

Kmetija Studen

Pod vznožjem Krvavca, na ravnini ob robu Kranjskega polja leži kmetija Studen, ki že več generacij prehaja v roke družinskim članom. Pridne roke in ljubezen do zemlje pripomorejo k uspešni pridelavi zelenjave in poljščin na več kot 30 hektarjih obdelovalnih površin. O pridelavi več vrst  zelenjave, od korenja, zelja, solate, kolerabe do zelene, kot tudi peteršilja in različnih vrstah krompirja smo se pogovarjali z gospodarjem Romanom Studnom.

 

Kmetija Studen leži na nadmorski višini 370 metrov, vaša lega pomembno prispeva k uspevanju in lastnostim vaših pridelkov.

Vsekakor želimo čim bolje izkoristiti naravno lego, saj smo na območju visokih padavin, zemlja pa je ilovnata, nepropustna in dobro zadržuje vlago, kar pomaga pri sprotnem naravnem namakanju pridelka. Naravne danosti imajo tako pozitivne posledice, ki se občutno poznajo na okusu skrbno vzgojene zelenjave. Naša pridelava je integrirana in okolju prijazna, kar dokazuje tudi pridobljeni certifikat. Sledimo načelom dobre kmetijske prakse, predvsem pa skušamo ohranjati tradicijo v kombinaciji s sodobnimi kmetijskimi prijemi.

Kifeljčar je pravzaprav vrsta krompirja z imenom Kresnik, ki spada med tradicionalne slovenske sorte. Z njegovo pridelavo pa se ponašate tudi vi?

Res je, mladi krompir kifeljčar je med prvimi v Sloveniji, ki zasede trgovske police. Ta avtohtona slovenska sorta krompirja je prisotna in s strani kmetijskega inštituta pri nas potrjena že od leta 1989, mi pa ga pridelujemo šele nekaj let. Slovenci ga cenimo, saj je izredno kakovosten in okusen krompir, ki nas razvaja v spomladanskem času. Takšnega, kot ga poznamo mi, pa najdemo samo pri nas. V tujini sicer poznamo podobne sorte, ki pa so bolj rumenih odtenkov. Kifeljčar sodi med nekoliko bolj občutljive vrste krompirja, tako da veliko pozornosti namenjamo njegovem spravilu. Tako kot pri vsej zelenjavi, je tudi pri mladem krompirju pomembno, da ga shranjujemo v temnem, hladnem in bolj vlažnem prostoru.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

Pridelki tega pridelovalca

Prikaži vse pridelke

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več