KZ Agraria Koper

KZ Agraria Koper

Kmetijska zadruga Agraria Koper deluje že več kot 70 let in danes povezuje 140 članov iz vseh obalnih mest, katerih pridelovalne površine se raztezajo od Ankarana do doline Dragonje in zaledja. Na letni ravni skupno proizvedejo več kot 1.500 ton različnih vrst sadja in zelenjave, medtem ko s podjetjem SPAR sodelujejo že od njihovih prvih korakov na slovenskih tleh. O svežih in okusnih pridelkih lokalnih pridelovalcev smo govorili s Patricijo Pirnat, vodjo zadružne proizvodnje.

Tradicijo pridelovanja spodbujate že vrsto let, tudi zato, ker naravne prednosti okolja vašemu sadju in zelenjavi dodajo poseben mediteranski okus.
Sredozemsko podnebje resnično ugodno vpliva na vzgojo rastlin, saj nam pri rasti pomagajo topli sončni žarki in prijeten morski zrak. Izredno težka ilovnato glinasta tla vsebujejo dovolj humusa ter zadržujejo hranila, ki poskrbijo za prepoznaven okus in videz naših dobrot. Tako pridelujemo kar 36 vrst sadja in zelenjave, med katerimi najdemo številne biološko pridelane izdelke. Naša prednost se skriva ravno v klimi, ki nam omogoča celoletno pridelavo svežih pridelkov. Ponašamo se z integrirano, okolju prijazno pridelavo vrtnin, pod našim okriljem pa imamo tudi največjega ekološkega pridelovalca zelenjave v Sloveniji.

 

Med vašimi najbolj prepoznanimi pridelki je paradižnik, ki je med Slovenci izredno priljubljen. Kaj ga po vašem mnenju odlikuje?
Res je, paradižniku lahko dejansko rečemo naš paradni konj. Težka istrska zemlja mu da najboljši okus, ki je sočen, s pridihom sonca, kar sporoča tudi njegova zapeljiva rdeča barva. Pod lastno blagovno znamko Purissima, ki poimenuje njegovo izvorno lego ter v italijanskem prevodu pomeni čistost, predstavljamo tudi edinstveno vrsto paradižnika na slovenskem trgu. Odlikuje ga izredno dober okus, saj vsebuje veliko sladkorjev ter antioksidanta likopena, in priročno pakiranje v embalaži TO GO! Droben paradižnik vas lahko tako izvrstno nasiti in odžeja tudi med obroki. Ves pridelek, ki ga vzgajamo in negujemo na pokritih površinah, pridelujemo s pomočjo biotičnega varstva, torej naravnih organizmov. Tako ljubiteljem okusne zelenjave in sadja zagotavljamo kakovost, svežino in domačnost.


V Sparovo tržnico že od samega začetka dostavljate svoje pridelke, na kar ste zagotovo ponosni?

Sodelovanje s podjetjem SPAR krojijo le pozitivni vtisi in izkušnje. Skupaj izvrstno delujemo, vzajemen odnos pa že leta in leta gradimo na medsebojnem razumevanju. Najbolj cenimo predvsem njihovo sposobnost prisluhniti slovenskemu zelenjadarju. Zaradi takšnega trgovca, kot je SPAR, menimo, da je mogoče ustvarjati manj presežkov in odmetov pridelkov. Kot njihovi kupci, tudi oni na prvo mesto postavljajo lokalno znanje, vzgojo in pridelavo.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

Pridelki tega pridelovalca

Prikaži vse pridelke

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več