Kmetijstvo Snar

Kmetijstvo Snar

Matic Aljančič je vodilni na kmetiji Snar, ki ji domačini pravijo kar Pr’ Snarju. Njihova kmetija leži na Gorenjskem, na stičišču Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank, in je ena izmed večjih po številu obdelovalnih površin ter količini pridelane zelenjave. Prav lega pa je tista ključna značilnost, ki po besedah vodje omogoča vzgojo kakovostne in raznovrstne zelenjave, pridelane na integriran način.

Naša tradicija sega kar 200 let nazaj, medtem ko se že več kot 70 let ukvarjate s pridelavo solatnic. Kako se je vse skupaj začelo?

Po drugi svetovni vojni je moj stari oče začel razmišljati o samooskrbi in novostih, ki so bile zaradi takratnih razmer nujno potrebne. Zavedal se je, da bodo ob odprtju bližnje vojašnice vojaki potrebovali živež, zato je s pomočjo bratranca uvozil prva semena iz Amerike ter pričel s pridelovanjem zelenjave. Prva kultura, ki smo jo vzgojili na naših pridelovalnih površinah, so bile raznovrstne solatnice, stari oče pa je nato začel saditi še paprike, kumare, zelje in paradižnik. Sam sem se že od malih nog srečeval s kmetijstvom, ki sem ga tekom let vzljubil in prevzel kot svoje poslanstvo.

Gorenjska je zelo bogata z naravnimi in kulturnimi značilnostmi, ki svoj pečat pustijo tudi na pridelku.

Naša kmetija se nahaja tik pod hribom, medtem ko zaradi vremenskih razmer, ki vključujejo veliko padavin, nimamo potrebe po dodatnem namakanju. Zelo dobro smo zaščiteni tudi pred točo, za kar se moramo zahvaliti naravi sami, in sicer gorski verigi Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Vse našteto pozitivno vpliva na rast in kakovost naših pridelkov, k temu pa seveda pripomore tudi lastna selekcija semen, primernih za naše okolje. Vsako leto namreč na poizkusnem polju zasadimo nova semena oziroma sorte, kjer nato spremljamo njihovo rast, spoznavamo način negovanja ter nenazadnje ocenjujemo njihov okus in videz.

Med najbolj prepoznane pridelke uvrščate solato, predvsem krhkolistno solato, ki sliši na ime ledenka?

Tako je, smo namreč eden izmed redkih pridelovalcev te vrste, zato smo po njej tudi najbolj poznani. Ime krhkolistne solate ji popolnoma pristaja, saj ima glavi tesno prilegajoče se liste, vsak izmed njih pa vsebuje tudi veliko vode. Slovi po svoji hrustljavosti, zato je odlična za pripravo okusne solate. Drugače pa solata spada med najstarejše in najpomembnejše vrtnine na slovenskem zelenjavnem vrtu, zato je vedno priljubljena izbira ob nakupovanju zelenjave.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več