Kmetijska zadruga Ptuj

Kmetijska zadruga Ptuj je bila ustanovljena leta 1900. Povezuje kmete in njihovo proizvodnjo z območij Dravskega in Ptujskega polja, korene, Pesnice, Haloz ter Ormoža. Danes je v zadrugo vključenih preko 1.000 članov, zaposlenih pa 124 ljudi. Ukvarjajo se z organizacijo proizvodnje in odkupom tržnih viškov. Kot pravi Valerija Kodrič Majcen, vodja rastlinskega programa, se v zadrugi trudijo poiskati vedno nove priložnosti na poteh trženja in komunikacije s potrošnikom.

 

 

Letos so v sklopu projekta SPAR Kot nekoč sklenili pogodbeno proizvodnjo s 4 kmetijami, in sicer s kmetijami Vidovič, Obran, Čeh ter Korošec. Pridelali so približno 200 let staro avtohtono sorto čebule Ptujska rdeča.

 

Intervju

V čem je posebnost čebule Ptujska rdeča?

Ida Obran (kmetija Obran): Čebula Ptujska rdeča je avtohtona sorta, kar pomeni, da je bila vzgojena tu, na ptujskem področju. Na našem področju. Zato smo vsi, ki živimo v Sloveniji, lahko zelo ponosni na njo. Ta čebula ima posebno vrednost – je zelo kvalitetna in poznana vsem. Poznajo jo tudi izven države.

 

Kako poteka njena pridelava?

Katarina Vidovič (kmetija Vidovič): Pridelava ni tako enostavno, ker vsaka stvar zahteva svoj čas, svojo delo. Zemlja more biti dobro pripravljena. Toda pazite! Čebula nima rada preveč gnojene zemlje. Kasneje pride na vrsto okopavanje, da se čebula prezrači.

Ida Obran (kmetija Obran): Zelo pomembno je, da sejemo zgodaj, in sicer takoj, ko je zemlja pripravljena za obdelavo, to je zgodaj pomladi. Kasneje skrbimo za dobro zdravstveno stanje rastline. Večkrat vzamemo v roke motiko in očistimo čebulo.

 

Kako pa pobiranje in hranjenje čebule?

Ida Obran (kmetija Obran): Čebulo pobiramo ročno in kasneje jo tudi ročno čistimo. To pomeni, da je vsaka čebula najmanj dvakrat ali trikrat v roki. Zelo pomembno je, kako jo hranimo. Zato jo hranite nekje, kjer se premika zrak in kjer je zračen, hladen ter mračen prostor. Tako vam bo dolgo obstala.

 

Kaj menite o avtohtonih sortah?

Sandra Čeh (kmetija Čeh): Avtohtone sorte so zelo pomembne, saj so del naše kulturne dediščine, na katero moramo biti ponosni in jo spoštovati. Pri teh sortah ni pomembna količina pridelka, ampak kakovost. Izredno so prilagojena za vzgojo na prostem, medtem ko klasične sorte uspevajo v rastlinjaki z oblico hranil.

Katarina Vidovič (kmetija Vidovič): Jaz zagovarjam to avtohtono sorto čebule, ker to je le sorta, za katero se lahko zgodi, da enkrat izumre, če je ne ohranjamo.

Valerija Kodrič Majcen (KZ Ptuj): Zagotovo so naši predniki v teh sortah videli nekaj več, da so jih toliko let pridelovali. To zapuščino, ki smo jo prejeli od njih, pa želimo ohranjati in prenašati tudi na naše potomce. Značilnost avtohtonih sort je v tem, da se ne pridelujejo na velikih površinah. Je pa njihova prednost ta, da so zelo prilagojene na pridelavo na naših območij.

 

Kaj pomeni za vas to, da ste se priključili projektu Kot nekoč?

Ida Obran (kmetija Obran): Zelo smo zadovoljni, da smo lahko del te zgodbe, saj so se nam s tem odprle številne priložnosti, kar se tiče same prihodnosti naše kmetije.

Sandra Čeh (kmetija Čeh): V ta projekt smo se priključili, ker so nam avtohtone sorte zelo blizu. Jaz sem odraščala z njimi in želim, da tudi mi mladi ohranimo te sorte.

 

Poznate kakšen recept s čebulo Ptujska rdeča?

Katarina Vidovič (kmetija Vidovič): Iz čebule obstaja mnogo receptov. Čebulna juha, čebulni kruh in tudi čebulna sladica. Sama imam najraje čebulni kruh. Čebulni kruh narediš tako, da testo zamesiš, čebulo prepražiš in jo zmešaš s testom. Nato narediš hlebec, spečeš in poješ.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

Pridelki tega pridelovalca

Prikaži vse pridelke

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več