Kmetija Podlesek

Kmetija Podlesek leži v Občini Moravske Toplice, natančneje v vasici Noršinci, ki se razprostira na nadmorski višini 187 metrov. Na kmetiji se družina Podlesek že tri desetletja ukvarja z integrirano pridelavo solate na prostem. Obdelujejo 23 hektarjev zemlje. Za namakanje uporabljajo vodo iz svojega neoporečnega izvira. V sklopu projekta Spar Kot nekoč so tri hektarje namenili pridelavi solate bistra, ocenjujejo pa, da bodo pridelali več kot 25 ton solate. Tako kot pravi Gustav, gospodar kmetije Podlesek, jim to partnerstvo in odkup vsega pridelka omogoča, da lahko energijo preusmerijo v svoje prihodnje načrte, kar je za njih izjemnega pomena.

»Spomnim se, da sem že kot majhen otrok ogromno časa preživel s svojim očetom na njivi. Naučil me je praktično vsega, kar vem o pridelovanju solate,« pravi Boris Podlesek, ki skrbi za prenos družinske tradicije. Skupaj s svojo ženo, očetom in sedmimi sodelavci vsak dan pridelujejo solato na človeku ter okolju prijazen način. Pri gojenju solate vzdržujejo konstantno vlago, ki naj bi bila ves čas približno 75-odstotna. To je predpogoj za okusen in kakovosten pridelek, ki ga imajo ljubitelji solate najraje.

 

 

Se še spomnite svojih začetkov?

Gustav: Ja, seveda. Že kot majhen otrok sem ogromno časa preživel na naši kmetiji. Tam sem pomagal svojim staršem … Imam ogromno spominov na tiste čase. Naučila sta me praktično vsega, kar vem danes. Proti koncu 60. let sem se preselil v Nemčijo, a sem nekaj let zatem prejel klic matere in očeta, da se moram vrniti nazaj domov. To je bilo leta 1987 in takrat smo se skupaj odločili, da se preusmerimo v proizvodnjo zelenjave. Vesel sem, da je po vseh teh letih naša kmetija še vedno aktivna. In vesel sem, da lahko tradicijo sedaj nadaljuje moj sin.

Boris: Moja zgodba je podobna, saj sem tudi jaz že kot majhen izkusil delo na kmetiji. Za prihodnost naše kmetije me ne skrbi, saj imam otroke, ki se že pridno učijo!

 

Kaj pridelujete za Spar Kot nekoč?

Boris: S podjetjem Spar sodelujemo že vrsto let. S ponosom lahko rečem, da nas povezuje lojalen odnos, ki temelji na medsebojnem spoštovanju. Letos smo partnerstvo dvignili še eno stopničko višje, saj smo se priključili projektu, ki ohranja naše stare avtohtone sorte. To se mi zdi zelo pomembno, saj niso le naš neprecenljiv zgodovinski zaklad, ampak tudi naša prihodnost. Marca smo na približno treh hektarjih posejali solato bistra, pričakujemo pa, da je bomo za Spar pridelali več kot 25 ton.

 

Super, tudi nas veseli, da ste se z veseljem odzvali našemu povabilo, da skupaj ohranimo naše avtohtone sorte. Bi nam še zaupali, kakšen je vaš pogled na njih?

Gustav: V primerjavi z najnovejšimi sortami, imajo avtohtone ogromno svojih dobrih lastnosti. Lažje se jih pridela, saj so nove sorte bolj zahtevnejše in potrebujejo škropljenje, stare pa ne potrebujejo toliko pesticidov, herbicidov ipd. Poleg tega so izredno prilagojene na naše podnebne razmere in zemljo.

Boris: Jaz bi še dodal, da imajo za razliko od novih sort boljši okus. Takšen, ki je nam Slovencem zelo blizu in na katerega smo navajeni.

 

Kako poteka skrb za solato? Kaj morajo kupci vedeti?

Gustav: Listi Solate Bistra so krhki in se zelo hitro lomijo. Zato svetujem, da z njimi ravnate nežno.

Boris: Kot je že prej omenil moj oče, se avtohtone sorte lažje prideluje, saj ne zahtevajo pretiranega gnojenja. Bistra ne zahteva posebne pozornosti in je manj občutljiva. Je pa bolj občutljiv sam pridelek, predvsem zaradi krhkih listov. Ta previdnost velja tako v trgovini kot tudi doma.

 

Za konec še kakšen recept?

Boris: Meni je najbolj všeč, ko mi žena pripravi Bistro s sirom, doda nekaj grozdja, hruško, jabolko in vse skupaj opremi z orehi, orehovim oljem ter limoninim sokom. Doda še sveže mlet poper in ščepec soli ter cimeta. Če še niste preizkusili, vam svetujem, da pokažete ta recept svoji ženi (smeh).

Gustav: Jaz sem bolj za kakšen tradicionalen recept. Skuham krompir, ga narežem, nasekljam čebulo, vse skupaj okisam in to je to. Preprosta krompirjeva solata, ki mi jo je že mati rada pripravljala.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

Pridelki tega pridelovalca

Prikaži vse pridelke

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več