Kmetija Kadivec

Kmetija Kadivec se nahaja v kraju Hrastje pri Kranju na Gorenjskem. Sedanji gospodar kmetije Robert Kadivec je svoje znanje in ljubezen do dela na kmetiji podedoval od svojega očeta, saj nam je zaupal, da pri njih pridelujejo zelenjavo odkar pomni. Kmalu po osamosvojitvi je družina pričela z iskanjem novih trgov in priložnosti, zato so navezali stik s Kmetijsko zadrugo Dobrunje, ki je danes med največjimi  odjemalci njihovih pridelkov in je Sparov partner že od vsega začetka, 25 let.

V sklopu projekta Spar Kot nekoč je družina posejala solato leda, za katero meni, da je naš zaklad, ki ga je potrebno skrbno varovati. Solato pridelujejo po načelih naravi prijazne pridelave, kar pomeni, da je uporaba sredstev za njeno vzgojo skrbno izbrana. To, da Spar odkupi ves njihov pridelek, družini zagotavlja varnost, hkrati pa je nagrada za trdo delo.

 

Kako ste prišli v sodelovanje s KZ Dobrunje?

Pred leti, ko smo imeli viške pridelkov, smo iskali nove trge in tako navezali stik s Kmetijsko zadrugo Dobrunje, s katero sedaj poslujemo že slabih 15 let. Za njih med drugim pridelujemo solato, krompir, radič štrucar, zelje, ki jih zadruga zagotavlja tudi kupcem v Sparu.

 

Kako navadno pričnete svoj dan?

Moj delavnik se prične že zelo zgodaj zjutraj. V sezoni, ko se reže solata, vstajamo tudi pred 5. uro zjutraj. Na ta način poskrbimo, da se solata nareže še v jutranjem hladu in sveža hitro pride na police. Kupec tako dobi zelenjavo dobesedno z njive na krožnik.

 

Kdaj ste se prvič seznanili z delom na njivi? Kdo vas je navdušil nad tem?

Svoje znanje in ljubezen do dela na kmetiji sem podedoval od svojega očeta. Ne spominjam se točne starosti, ko sem prvič poprijel za motiko, a zagotovo je bilo še pred osnovno šolo. To me niti ne preseneča, saj je kmetijstvo dejavnost, s katero se naša družina ukvarja že vrsto stoletij. Prvi zapisi o družini Kadivec segajo v daljno leto 1735, kar pomeni, da imamo za sabo bogato zgodovino.

 

Koliko vas je trenutno zaposlenih?

Na kmetiji delamo moja žena, moja mati in jaz.

 

Solata Leda je znana po svojem odličnem okusu. Kaj pa je potrebno, da zraste v kakovosten pridelek?

Preprosto. Da Solata Leda zraste v kakovosten pridelek, je potrebna kakovostna sadika, dobra zemlja in prava mešanica gnojil. Toda svetujem čim manj gnojenja.

 

Kakšen je vaš pogled na avtohtone sorte? Po čem bi rekli, da se razlikujejo od klasičnih sort?

To, da ohranjamo avtohtone sorte, se mi zdi zelo pozitivno, saj so naša zgodovina, naša preteklost, naša osnova. S temi sortami smo rasli, in če jih bomo ignorirali, bomo počasi uničili naše korenine. Poleg tega se mi zdijo za nas zelo pomembno, saj so za razliko od klasičnih, tujih sort, primerne za pridelavo v naših krajih. Solata Leda recimo dobro kljubuje nizkim temperaturam, zato v primerjavi s tujimi sortami boljše prenaša temperaturne šoke.

 

Kaj za vas pomeni to, da vas je Spar povabil k sodelovanju in vam zagotovil 100-odstoten odkup?

Moram priznati, da sem zelo vesel, da že 15 let sodelujem s trgovcem, ki resnično ceni in spoštuje domačo pridelavo ter kakovost. Zato ni bilo potrebno dvakrat vprašati, ali bi se tudi Kadivci priključili zgodbi, ki se zavzema za ohranitev avtohtonih sort. Tako smo še nadgradili naše partnerstvo in mu s tem dali čisto nov pomen. Poleg tega nam zagotavljajo celoten odkup teh pridelkov, kar za nas na nek način pomeni preživetje in seveda tržno moč, za piko na i pa še nagrado za trud ter trdo delo.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

Pridelki tega pridelovalca

Prikaži vse pridelke

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več