Kmetija Burger

Kmetija Burger

Kmetija Burger, ki jo boste na Sparovih policah našli pod imenom Burgox, se nahaja v Mostah pri Komendi. Vodenje kmetije je pred leti prevzel sin Peter in se usmeril izključno v integrirano pridelavo zelenjave. To pomeni, da z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje ter zdravje ljudi, pridelujejo kakovostno in zdravo hrano. Petrovo navdušenje pa izhaja tudi iz vrhunske kakovosti pridelka, ki iz sezone v sezono še bolj krepi njegovo predanost kmetiji.

 

Na več kot 10 hektarji zemlje pridelajo največ krompirja, čebule in korenja, v sklopu projekta SPAR Kot nekoč pa so posadili krompir dveh naših avtohtonih sort, kresnik in bistra. Peter ocenjuje, da bodo za SPAR Kot nekoč pridelali več kot 180 ton tega krompirja. Kot sam rad poudari, je za uspešno pridelavo potrebnega nekaj znanja, precej prakse, največ pa seveda veselja.

 

Kmetijo Burger je sprva vodil vaš oče?

Res je, prej je kmetijo vodil moj oče, danes pa jo vodim jaz. Na svojo tradicijo smo zelo ponosni, saj s poštenim in trdim delom skrbimo, da kupci dobijo pridelek najvišje kakovosti.

 

Nam zaupate, kaj je najpomembnejše pri pridelavi krompirja?

Da pridelamo dober krompir, moramo imeti najprej kvalitetno zemljo. Sledi kvalitetno seme, potem pa akcija. Najpomembnejše je zame znanje, ki sem ga prejel od svojih staršev. Mogoče so se tehnološki prijemi od takrat res malce spremenili, vendar poskušam njihov tradicionalni nasvet združiti z novodobno tehnologijo. Rad bi izpostavil samo še to, da imamo tukaj na Gorenjskem nižje temperature, kar je idealno za to, da krompir zraste v kakovosten pridelek.

 

Avtohtone domače sorte ali tuje sorte? Katere se vam zdijo boljše?

Čeprav imajo avtohtone sorte manjši hektarski donos v primerjavi s tujimi sortami, je njihov okus boljši, zato bom vedno zagovarjal avtohtone domače sorte. Poleg tega se mi zdi zelo pomembno, da jih ohranjamo, saj s tem ohranjamo svojo tradicijo.

 

Kako ste sprejeli povabilo Spara, da se priključite projektu za ohranitev avtohtonih sort?

S Sparom sodelujemo že vrsto let. Bil je prvi in edini trgovec, ki nam je pred leti prisluhnil ter omogočil, da za njih pridelujemo staro slovensko sorto krompirja sora. S tem je nedvomno pokazal, da mu ni vseeno za kvaliteto, in da se bo potrudil, da kupci na svoje krožnike dobijo le najboljše. Zato nas tudi ni presenetilo, da se je ravno Spar kot prvi trgovec pri nas lotil projekta, kakršen je ta, ki se zavzema za ohranjanje avtohtonih sort. Veseli smo, da smo lahko del zgodbe. Poleg tega pa nam je zagotovil 100-odstotni odkup vseh pridelkov, kar je nekaj novega na naših tleh. Na ta način nam ni potrebno skrbeti za marketinški del, ampak se lahko osredotočimo zgolj na tisto, kar nam je v veselje in v čemer smo najboljši, tj. v pridelovanje.

 

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več