Darsad

Podjetje Darsad je družinska kmetija, ki jo že od petdesetih let prejšnjega stoletja odlikuje domače znanje in ljubezen do sadja. Prvotno so v družini Krošelj gojili le breskve, danes pa se ukvarjajo z raznovrstnimi pridelki – so edini pridelovalec avtohtone slovenske sorte namiznega grozdja, vzgajajo pa tudi jabolka, jagodičevje, orehe, marone in šparglje. O pridelavi sadja smo se pogovarjali z lastnikom Darkom Krošljem, ki s pomočjo predane družine vodi uspešno kmetijo.

 

Vaš oče je temelje družinske kmetije zasnoval pred več kot petdesetimi leti, danes pa njeno pot krojite vi. Kakšni so bili vaši prvi koraki na področju kmetovanja?

 

Že od malih nog sem vestno spremljal očeta pri delu na kmetiji ter sodeloval v procesu pridelovanja, zato ni bilo veliko presenečenje, da sem delo vzljubil in kmetijo tudi prevzel. Vrsto let sem pomagal, se učil in nabiral dragocene izkušnje, svoje prve jagode pa sem uspešno vzgojil že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Naše delo je predvsem družinske narave, saj mi danes pri kmetovanju zelo pomagata tako žena kot tudi hči in sin, ki bosta kmetijo v prihodnosti nasledila. Ob strani pa nam stoji tudi skupina zaposlenih, s katerimi že vrsto let ustvarjamo uspešno zgodbo o pridelovanju.

 

Dolenjska zemlja je bogato obsijana s sončnimi žarki, ki dajejo sadju značilen sladkast okus. Katere pridelke uvrščate med najbolj prepoznane?

 

Smo edini pridelovalec avtohtone slovenske sorte namiznega grozdja, ki je na mizah razveseljeval že stare grofe. Žlahtno grozdje tudi danes predstavlja priljubljeno izbiro, saj je slovenskega porekla in sladko kislega okusa, ponaša pa se tudi s tanko kožico, kar pomeni, da je lažje prebavljivo in prijetno za grizljanje.

 

Zvesto sledite domači tradiciji kmetovanja, ki se odraža v vrhunski kakovosti pridelkov.

Družinske temelje vidimo kot našo prednost, zato se trudimo ohranjati domačo tradicijo. Vsekakor zaradi velikosti naše kmetije potrebujemo pomoč zaposlenih in sezonskih delavcev, vendar vodilo in srce našega dela že leta predstavlja ravno družina. Ker se zavedamo sprememb v željah in potrebah naših kupcev, pa tradicionalne načine pridelave kombiniramo z najmodernejšimi prijemi. Vzpostavljamo integrirani način pridelave sadja, pri tem pa nas odlikuje tudi certifikat global G.A.P. ali najvišji standard kmetijske prakse, in standard HACCP, ki s pomočjo mednarodno veljavnih načel zagotavlja varno prehrano in živila.

Deli s prijatelji
Vsi pridelovalci

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več