Solata trnovska ledenka

LACTUCA SATIVA L.

Ime: Solata trnovska ledenka - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Sorta izhaja iz avtohtonih populacij ledenk, ki so jih že pred več kot 100 leti gojili na območju Ljubljane. Trnovska ledenka je izjemno priljubljena solata, ki so jo v cizah meščanom Ljubljane dostavljale že slavne trnovske solatarice.

Solata trnovska ledenka

Kako jo prepoznamo

Krhkolistna glavnata solata svetlo zelene barve z rahlim rdečim obarvanjem na robu listov. Listni rob je skoraj gladek in le malenkost valovit. Solata ima razmeroma zbite visoko okrogle glave, ki jih obkroža več listov, ki niso povsem sklenjeni v glavo.

Uporaba

Trnovska ledenka je namenjena takojšnji uporabi. Listi so krhki in lomljivi, zato z glavami ravnajmo nežno. Listi v glavi so zloženi tesno en ob drugem, zato jih je nekoliko težje ločiti. Da listi ostanejo hrustljavi, solato zabelimo, tik preden jo ponudimo. Zaradi aromatičnosti ta sorta ne potrebuje izdatne zabele. Oglejte si recept Zelena solata s kumaro in orehi.

Shranjevanje

Ob previdnem spravilu in ravnanju je primerna tudi za krajše hranjenje v hladilniku, vendar jo raje kupujmo sproti in toliko, kot jo bomo porabili še isti ali vsaj naslednji dan.

Pridelovalec

Kmetijska zadruga Dobrunje

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več