Solata ljubljanska ledenka

LACTUCA SATIVA L.

Ime: Solata ljubljanska ledenka - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Sorta izvira iz Ljubljane in njene okolice. Konec 90-ih let prejšnjega stoletja na trgu semena ljubljanske ledenke brez rdečega roba ni bilo več mogoče kupiti. Po večletnem delu so jo na Kmetijskem inštitutu Slovenije obudili s pomočjo vzorcev, ki so shranjeni v Slovenski rastlinski genski banki. Solato ledenko trebimo (trgamo liste s prsti), saj tako ne povzročimo oksidacije in podaljšamo njeno obstojnost.

Solata ljubljanska ledenka

Kako jo prepoznamo

Spomladanska in jesenska krhkolistna solata z svetleče rumeno zelenimi listi brez rdečega listnega roba. Rastline so srednje velike in oblikujejo srednje čvrste glave. Listi so srednje mehurjasti, listni rob je gosto nazobčan in valovit. Pridelki so največji zgodaj spomladi, ko glave lahko tehtajo okoli 450 g.

Uporaba

Listi so zelo krhki in lomljivi, zato z glavami ravnajmo nežno. Listi v glavi niso zloženi tesno en ob drugem, zato sta čiščenje in priprava solate enostavna. Solato zabelimo, tik preden jo ponudimo, da listi ostanejo krhki. Glavni odliki te sorte sta hrustljavost in značilen okus. Oglejte si recept Grško-ljubljanska solata.

Shranjevanje

Nekateri solato shranjujejo v plastičnih posodicah z mrežo na dnu, drugi pa jo zavijejo v časopisni papir, kot so to nekoč delale naše babice. Največ hranilnih snovi solata obdrži, če jo uživamo čim bolj svežo.

Pridelovalec

Kmetijska zadruga Dobrunje

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več