Paradižnik val

SOLANUM LYCOPERSICUM L.

Ime: Paradižnik val - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Paradižnik val je izboljšana različica volovskega srca, avtohtone slovenske sorte, ki jo vsi poznamo in ljubimo. Veliki mesnati plodovi so zares nekaj posebnega v pestri paleti paradižnikov. Val vsebuje malo kislin in je zato precej sladek, v velikem sočnem plodu pa je presenetljivo malo semen.

Paradižnik val

Kako jo prepoznamo

Paradižnik val je sočen in mesnat. Oblike je srčaste, barve pa rožnato rdeče. Ob peclju ima plod izražen zelen obroč, kar je pogosto značilnost sort paradižnika z intenzivnejšim okusom. Kožica ploda je tanka in hitro poči.

Uporaba

Paradižnik val je okusen in se zato je zelo primerna za solate. Ker ima zelo malo semen in se mesnati plodovi pri kuhanju hitro razpustijo, pa je naravnost izvrsten za pripravo paradižnikovih omak. Oglejte si recept Enostavna paradižnikova pita.

Shranjevanje

Paradižnik, ki ga bomo hitro porabili, hranimo pri sobni temperaturi. Če ga hranimo v hladilniku, izgubi aromatičnost in okusnost. Paradižnik val je zelo občutljiv na odtiske, zato z njim ravnamo nežno.

Pridelovalec

V okolici Brestanice sadje in zelenjavo na integriran način pridelujejo kmetje, povezani v Skupino Posavje. Na pobudo Spara so letos posadili priljubljeno sorto paradižnika val, ki ga zdaj dobite v vaši najbližji trgovini Spar.

Posebnosti

Val je zaradi polnega in hkrati blagega okusa tudi odlična izbira za solato caprese: na lepe mesnate rezine paradižnika položimo koščke mocarele, obložimo z listki bazilike, dodamo še kakšno olivo in zalijemo z dobrim olivnim oljem.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več