Korenje ljubljansko rumeno

DAUCUS CAROTA L.

Ime: Korenje ljubljansko rumeno - avtohtona slovenska sorta

Opis sorte: Avtohtono korenje ljubljansko rumeno prihaja iz okolice Ljubljane. V starejši literaturi se pogosto omenja kot kranjsko korenje. Nepogrešljivo je pri pripravi okusne goveje juhe.

Korenje ljubljansko rumeno

Kako jo prepoznamo

Svetlo rumeni koreni so stožčaste oblike, dolgi do 30 centimetrov in debeli. Vrh korena nekoliko gleda iz zemlje, zato je zeleno obarvan. Stržen je nekoliko bolj oranžno obarvan kot zunanji del.

Uporaba

Najbolj priljubljena sorta rumenega korenja pri nas je ljubljansko rumeno. Vendar je nepogrešljivo tudi v kuhinji. Cenjeno je zaradi močne arome in izrazitega okusa po korenju, ki pride do izraza predvsem pri kuhanju domačih zelenjavnih in mesnih juh.

Shranjevanje

Korenje ljubljansko rumeno se dobro skladišči za ozimnico. Korenov za skladiščenje ne peremo. Zakopljemo jih v pesek v vlažni in hladni kleti, lahko tudi v zasipnici.

Pridelovalec

Korenje ljubljansko rumeno SPAR Kot nekoč so na njivah v okolici Ljubljane za vas pridelali kmetje, združeni v Kmetijski zadrugi Dobrunje. Svež pridelek vsak dan dostavljajo v vaš najbližji Spar.

Posebnosti

Poskusite omako iz ljubljanskega rumenega korenja na popraženo čebulo damo na drobne koščke narezano korenje in pražimo ob dolivanju vode ali malo belega vina, dokler se korenje popolnoma ne zmehča in vsaj deloma razpusti.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več