Jabolko carjevič

Malum

Ime: Jabolko carjevič - stara sorta

Opis sorte: Sorta carjevič je nastala kot naključni sejanec, ki je bil odkrit v letih med 1870 in 1875 v bližini Gleisdorfa na avstrijskem Štajerskem. Včasih so mu pravili tudi rdeči mašancgar (mošancelj), najverjetneje zaradi podobnosti s štajerskim mašancgarjem, v primerjavi s katerim je rdeče obarvan. Ostali sinonimi za to sorto so rdečelička, cesarjevič Rudolf, Kronprinz Rudolf in Kronprinz Rudolf von Österreich.

Jabolko carjevič

Kako jo prepoznamo

Plodovi so srednje drobni, ob preobilnem pridelku tudi drobni, proti muhi nekoliko zoženi.  Plod je prikupnega izgleda, z značilnim živordečim obarvanjem, ki praviloma pokriva le slabo polovico ploda. Osnova barva je rumenozelena. Oblika plodov je sploščeno-okroglasta, proti muhi so plodovi lahko nekoliko zoženi. Površina je izrazito gladka. Meso je belo, drobnozrnato, topno in prijetnega okusa. Plodovi so običajno majhne do srednje velikosti ter dokaj izenačeni.

Shranjevanje

Sorto obiramo konec septembra ali v začetku oktobra. Užitna zrelost nastopi kmalu po obiranju, v navadni sadni kleti zdrži do konca januarja.

Posebnosti

Rečejo ji tudi rdečelička, ker ima kožico obarvano nežno rdeče na sončni strani.

Pridelovalec

V Kartuziji Pleterje je sadjarstvo večstoletna tradicija. Skrb za okolje in sočloveka je eno temeljnih načel menihov, ki ustvarjajo, pridelujejo in živijo v kartuzijanskem samostanu Pleterje. Predano so skrbeli, da so se skozi več generacij ohranile različne stare sorte sadnega drevja, še najbolj pa so cenjene naše stare domače sorte jabolk, ki jih drugje po svetu ne poznajo.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več