Botinska rumena paprika

CAPSICUM ANNUUM L.

Ime: Botinska rumena paprika - avtohtona udomačena sorta

Opis sorte: Botinska rumena paprika je priljubljena udomačena sorta iz skupine paradižnikove paprike. Sorta je k nam prišla iz Hrvaške. Botinska rumena paprika se pri kuhanju počasneje zmehča, zato ji pri pripravi polnjene paprike marsikdo daje prednost pred papriko tipa »babura«. Poskusite!

Botinska rumena paprika

Kako jo prepoznamo

Plod je okrogel in nekoliko sploščen, majhen do srednje velik. Površine je gladke, pecelj pa ni vdrt. V tehnološki zrelosti so plodovi mlečno rumene barve, z nadaljnjim dozorevanjem barva prehaja v oranžno rdečo in nato v rdečo. Meso ploda je debelo in čvrsto, kožica je debela.

Uporaba

Primerna je za pripravo različnih solat, še posebej priljubljena pa je za vlaganje. Vlagamo jo s semeni ali očiščeno. Če plodove uporabljamo za kuhane jedi, je kožico razmeroma lahko odstraniti. Oglejte si recept Pečena botinska paprika z vegetarijanskim nadevom.

Shranjevanje

Optimalno zreli plodovi se dobro skladiščijo.

Pridelovalec

Na jugovzhodnih pobočjih Krške kotline so tla in osončenost odlična za pridelovanje sadja in zelenjave. Glavni kmetovalec Igor Jarkovič je letos posadil več avtohtonih slovenskih in udomačenih sort sezonske zelenjave, ki jo vsak dan dobite svežo v vašem najbližjem Sparu.

Vse sorte pridelkov

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več