Pred prvo setvijo

Pred prvo setvijo
23-Feb-2017

Kalitev in vse spremembe, povezane z njo, so odvisne od temperature okolice. Večina semen vrtnin in cvetlic, ki jih sejemo v zaprte prostore že januarja in februarja, najboljše kali v toplih in zračnih tleh s temperaturo okrog  25 °C. Pomembna je tudi prava vlaga in odcednost tal, saj prevlažna lahko povzročijo gnitje semen. Po nekaj dneh ali tednih, odvisno od vrste semena, se pričnejo kazati prve spremembe. Pojavita se koreninica, ki prične rasti navzdol, in stebelce, ki raste navzgor, skozi prst na površje.

Klični listi se obrnejo proti soncu

Ko se pojavijo klični listi, se obrnejo proti viru svetlobe, proti soncu. Klični listi običajno še ne nakažejo poznejše oblike rastline, kljub temu pa so pomembni za začetno rast mlade rastline. Z njihovo pomočjo si namreč rastlina prične sama proizvajati hrano.

S primerno vlago, toploto, svetlobo in oskrbo z zrakom bo rastlina nadaljevala z rastjo in razvojem. Če eden od dejavnikov ne bo deloval, se bo v najboljšem primeru zaustavila rast, v najslabšem pa bo mlada rastlinica propadla. Pomembno je torej, da v začetnih obdobjih življenja posvetimo rastlini še posebno pozornost, kar se tiče najpomembnejših dejavnikov za rast.

Svetlo ali temno?

Večina semen nima posebnih zahtev glede svetlobe, nekatera pa kljub temu potrebujejo »stikalo«, ki jih bo vzpodbudilo h kalitvi. Zato morajo biti posejana tik pod površino, tako da jih svetloba lahko doseže. Druga, na primer seme kopra, pa potrebujejo celo toliko svetlobe, da pod površino sploh ne bodo kalila. Posejemo jih na površino in jih prekrijemo le s prozorno folijo, da jih zavarujemo pred izsušitvijo. Obstajajo pa tudi semena, ki potrebujejo za vznik popolno temo, zato ta posevek še dodatno prekrijemo s črno folijo.

Namakanje

Vlaga in toplota sta glavna dejavnika, ki vzpodbudita večino semen h kalitvi. Ko seme vpije vodo, se pritisk v njegovi notranjosti poveča, kar povzroči, da semenski ovoj poči. Prične se rast. Nekatera semena z debelejšo semensko lupino, na primer fižol, grah ali okra, bodo potrebovala kar nekaj časa za absorpcijo vode, potrebne za vznik. Zato jih nekaj ur, najboljše čez noč, pred setvijo namakamo v mlačni vodi.

Nakaljevanje in vzgoja sadik

Semena nekaterih vrtnin (paradižnik, paprika, kumare, bučke …) in cvetlic, ki potrebujejo za vznik precej topla tla, nakaljujemo že v začetnih mesecih leta. Na prosto jih nato presajamo v maju, ko so tla že dovolj topla. Tako bomo dobili zgodnejši pridelek, kakor če bi s setvijo na prosto čakali vse do primerne otoplitve tal.

Semena lahko nakaljujemo na vlažni papirnati brisači, kalčke pa sproti sadimo v šotne lončke ali v platoje. Še pogostejša je direktna setev v platoje ali zaboje, od koder mlade sejančke pikiramo v posamične lončke, šotne ali plastične, kjer se razvijejo v sadike, ki jih kasneje presadimo v vrt.

(vir: Semenarna Ljubljana)

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila