Otroci in vrtičkanje

Otroci in vrtičkanje
22-Feb-2017

Otroci so vedoželjni, zato jih vključimo v delo na vrtu. Najbolj veseli bodo, če jim odstopimo vrstico ali dve na zelenjavnem vrtu, kjer lahko pridelajo svojo prvo zelenjavo. Pomembno je, da jim zaupamo in da jih pri delu spodbujamo. Vzemimo si čas in jim pomagajmo vzpostaviti stik z naravo. Ta je v ranem otroštvu človeka ključnega pomena, da se nauči sobivati z drugimi bitji.

Na vrtu je res veliko priložnosti, saj tam poleg gojenih rastlin spozna ostale rastline, predvsem pa čudovit živalski svet. Deževnike, ki skrbijo za rahljanje zemlje, čebele, ki pomagajo opraševati, krastače, ki se prehranjujejo s polži in tako odstranjujejo obiskovalce naših vrtov, ki jim dišijo ravno najlepše glave solate.

Prva gredica in prvo orodje

Na vrtu se nam otroci lahko pridružijo že v prvih mesecih po rojstvu. Najprej v vozičku ali na odejici, ki jo položimo v bližino gredice, potem pa s prvimi koraki že bolj resno. Pomembno je, da poskrbimo za njihovo varnost in za prvo preprosto orodje. Najprej kakšna plastična lopatka in grabljice, ki nato s starostjo otoka postajajo vse bolj podobne pravi motiki in grabljam.

Namenimo jim del gredice, kjer bodo sejali in sadili po svoji volji. Morda bo uspeh prvega vrtnarjenja odvisen predvsem od dela staršev, vendar bodo otroci že od malega občutili zemljo med svojimi prstki in se spoznali z nego rastlin. Videli bodo, kako iz semena zrastejo rastline, ki nam dajo plodove. Veselje je popolno, ko lahko svojo zelenjavo tudi okusijo. Papriko, korenček, paradižnik, še posebej češnjevega otroci naravnost obožujejo, lahko odtrgajo kar na vrtu, operejo in pojejo. Zanimivo je, da imajo otroci določeno zelenjavo veliko raje svežo kot pa kuhano.

Nekaj namigov za otrokov zelenjavni vrtiček

Eden izmed odličnih načinov, kako navdušiti otroke za vrtnarjenje, je izbira rastlin, ki vzbudijo vsa njegova čutila. Barvitost, razgibanost oblik, okusi in arome naj bodo vodilo pri izbiri.
Za otrokov prvi vrtiček ali gredico so najbolj primerni:
– pesa,
– korenček,
– paprika,
– paradižnik in
– redkvica.
Za hiter prigrizek dodamo še jagode in grah. Če imamo dovolj prostora, popestrite malčkov vrt z zelišči in cvetlicami, ki bodo pomagale razvijati otrokovo čutilo za vonj. Med primernimi so ognjič, meta, koper in sončnice. Nekaj edinstvenih primerov zelenjave, ki vas bo razveselila z okusnimi plodovi, najdete tudi med avtohtonimi slovenskimi sortami. S setvijo in sajenjem le-teh boste otrokom predali pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila