Nakup in sajenje sadik vrtnin

Nakup in sajenje sadik vrtnin
28-Mar-2017

Dobra sadika, ki je močna in zdrava, nam zagotavlja zgoden in obilen pridelek zelenjave. Sadike so na voljo v stisnjenih prstenih kockah ali gnezdih, kjer imajo sadike veliko koreninsko grudo. Večja kot je koreninska gruda, manjši presaditveni šok doživi rastlina ob presajanju.

Kakovostne sadike, jamstvo zdravega pridelka

Sadike vrtnin morajo biti kompaktne, zdrave in morajo imeti dobro razvit koreninski sistem ter nepretegnjeno steblo. Idealno razvite sadike so pri posameznih zelenjadnicah različne. Sadike z dobro razvitim, velikim koreninskim sistemom boljše prenesejo presaditveni šok in po presajanju normalno nadaljujejo z rastjo.

Sadike kapusnic in solate naj imajo največ pet pravih listov, saj preveč razviti listi sadik po presajanju ovenijo in se posušijo.
Pri sadikah paradižnika je ravno nasprotno. Če so imele dovolj prostora za rast in so močne, jih lahko presajamo, ko že imajo prve cvetne nastavke. Sadike paradižnika naj bodo močne, s kratkimi in debelimi stebli, s kratkimi presledki med posameznimi listi in visoke približno od 25 do 35 cm.
Enako velja za papriko. Sadika naj ima krepko steblo s temno zelenimi listi in razvitimi cvetnimi popki, velika naj bo od 15 do 20 cm in naj ima od 6 do 8 listov.
Za sadike jajčevca je pomembno, da imajo dovolj veliko koreninsko grudo. Če presajamo cvetoče sadike, bosta prostor in čas na gredi veliko boljše izkoriščena.
Kumare so zelo občutljive in slabo prenašajo presajanje, ker se njihov koreninski sistem slabo obrašča. Zato je pomembno, da imajo sadike dovolj veliko koreninsko grudo ‒ s tem se izognemo šoku ob presajanju, za kar so občutljive vse bučnice. Sadika kumare naj ima vsaj 2 ali 3 prave liste.

Ko sadike prinesemo domov

Tudi če jih ne nameravamo takoj posaditi, jih dobro zalijmo in pustimo na prostem, vendar ne izpostavljene soncu. Niti za en dan jih ne postavljamo v garažo ali v svetlo sobo, saj se bodo tam zelo slabo počutile. Presajanja se lotimo proti večeru, ko sonce neha pripekati.

Sajenje

Sadike, ki so vzgojene v stisnjenih prstenih kockah ali v gnezdih, presajamo s sadilno lopatko, malo motiko ipd. Pred sajenjem jih dobro zalijemo, nato pa sadimo skupaj z zemeljsko grudo, malo globlje, kot so rasle prej. Le sadike solate in zelene sadimo enako globoko, sicer ne tvorita glav oziroma gomoljev.
Večje sadike paradižnika položimo poševno v jamo in pokrijemo ‒ to pospešuje rast stranskih korenin. Tudi sadike paprike sadimo malo globlje, kot so rasle doslej. Tako kot paradižnik imajo namreč veliko sposobnost, da poženejo stranske korenine. Po presajanju sadike še dobro zalijemo in vsaj še nekaj dni skrbimo, da bodo rastlinice imele dovolj vlage.

(vir: Semenarna Ljubljana)

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila