Dragocena kopriva

Dragocena kopriva
14-Jun-2018

 

Kopriva, ožarnica, pečnica ali žagalica je za nekatere nadležen plevel, a drugi jo častimo kot dragoceno rastlino.

Uporaba cele rastline je zelo raznolika. V kulinariki uporabljamo sveže ali zamrznjene mlade poganjke, v domači lekarni cenimo njene zdravilne in lepotilne sestavine, na vrtu je odlična sestavina v naravnih gnojilih, škropivih in kompostu.

Sicer pa začetki uporabe kopriv segajo že zelo daleč nazaj, zgodovinarji pravijo, da več kot 4.000 let – takrat so jih uporabljali za prehrano in kot zdravilo, njihova vlakna pa so tkali še pred bombažem.

Pri nas doma je kopriva nepogrešljiva in jo veliko uporabljamo. Zdaj so koprive prave velikosti, da jih naberemo veliko košaro in pripravimo pri naravi prijaznem vrtnarjenju nepogrešljive pripravke – take domače zvarke, kot so jih delale že naše babice, prababice … J. To so lahko čaji, izvlečki in brozge oz. prevrelke.

Koprive naberemo v neokrnjeni naravi. Če niste koprivov »strokovnjak«, ne pozabite s seboj vzeti rokavic. Če pa ste se z njimi že spoprijateljili, gre tudi brez njih. Poskusite: previdno utrgajte vršiček oz. vejico, nežno pogladite liste v smeri proti vrhu in kopriva ne peče več.

Koprivov izvleček kot škropivo krepi rastline, izboljša njihovo odpornost in pomaga v boju proti listnim ušem in pršicam.

Gnojilo iz kopriv (koprivna brozga) se uporablja za gnojenje. Vsebuje dušik, manjši del kalija, fosforja, pa tudi nekaj mineralov.

Kako pripravimo zvarke?

Kilogram kopriv narežemo in namočimo v 10 l vode (izvirska, deževnica ali vsaj postana voda). Posoda naj bo lesena, emajlirana, plastična ali iz glazirane keramike. Pripravka ne smemo neprodušno zapreti. Med morebitni pokrov in posodo zataknemo palico ali posodo pokrijemo z mrežo, da vanjo ne padejo majhne živalce in da je dovolj zraka za kroženje.

Za izvleček pustimo koprive namakati do 24 ur. Potem precedimo in uporabimo. Škropimo vsaj 3-krat, vmes naj bo od dva do štiri dni premora.

Za brozgo mešanico pustimo tako dolgo, da se neha peniti, se obarva in ostanki rastline potonejo. To traja od dva do tri tedne, odvisno od vremena. Takrat lahko gnojilo uporabimo. Razredčimo ga v razmerju 1 : 10, torej en liter brozge na 10 litrov vode. Z njim zalivamo tla in korenine. Gnojimo takrat, ko je prst vlažna, torej po dežju, ali pa prst izdatno namočimo. Če brozge ne porabimo naenkrat, bo uporabna še do konca sezone. Gnojilo je primerno za večino zelenjadnic, ne ustreza pa stročnicam in čebulnicam.

Na podoben način lahko naredimo pripravke iz gabeza, preslice, kamilice, rmana, vratiča, rabarbare, žajblja, česna, čebule … Imajo pa ti zvarki eno slabo lastnost – neprijeten vonj. Zato posode postavimo v kakšen bolj odmaknjen kot na vrtu. Smrad lahko omilimo z dodatkom kamilice, rmana ali sivke.

Verjamem, da ste nabrali polno košaro, da so vrtičkarski pripravki pripravljeni in je še ostal en šopek, iz katerega boste pripravili odlično kosilo: morda bo to koprivna omleta, narastek, »špinača«, morda pa iz nje pripravite skutni nadev za palačinke, juho …

 

Več o Metki si lahko preberete tukaj.

Deli s prijatelji
Vsi vrtnarjenje

Preberi več zanimivih vsebin

Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila