Vrtec Šentjur

Vrtec Šentjur
5-Jul-2017

Tudi v Vrtcu Šentjur, enota Ponikva, so se pridružili projektu ohranjanja avtohtonih slovenskih sort vrtnin. Z delom so začeli aprila, ko so posejali solato, korenje, redkvice in fižol.

Najmlajši budno spremljali rast rastlin
V skupini  otrok od dve do tri leta so vzgojiteljice pomagale pripraviti zemljo. Otroci so jo nato prekopali in posejali semena.  Nato so vsak dan hodili opazovat rast, vzgojiteljice pa so v dnevnik zabeležile ugotovitve otrok.  Spremembe na vrtu so otroci tudi narisali. Največje doživetje je bilo spremljanje rasti rdečih redkvic. Ko je napočil čas, so jih otroci izpulili, oprali in poskusili.  V začetku junija je bila dovolj velika tudi solata in otroci so jo nabrali ter pripravili za kosilo. Kot sta zapisali vzgojiteljici, so otroci z velikim zanimanjem sodelovali v projektu ohranjanja avtohtonih sort. Skrbeli so za vrtiček, spremljali razvoj rastlin od semena do krožnika in spoznali posamezno zelenjavo ter njeno uporabo.

Starejši pokazali že veliko znanja in izkušenj
Otroci v skupini od štiri do pet let so se z vzgojiteljicami pogovorili o navadah in izkušnjah pri delu na vrtu.  Pokazali so veliko znanja, ki so jim ga predali njihovi starši in stari starši. Prav tako so imeli že veliko izkušenj pri delu na vrtu, saj  večina otrok prihaja s podeželja. Uredili so manjši vrtiček in pripravili vse potrebno za setev ter ga opremili s slikopisi. Nato so skrbno zalivali in se razveselili prvih poganjkov. Ugotovili so, da imajo nekatere rastline premalo prostora, zato niso uspevale najbolje. Naučili so se, da jih je treba presaditi in jim zagotoviti dovolj prostora. Prišel je pričakovani dan, ko so tudi starejši otroci pobrali svojo prvo solato. V vrtcu so si jo pripravili in jo prav vsi poskusili. Kljub izkušnjam z vrtnarjenjem so otroci z veseljem sodelovali pri delu na vrtčevskem vrtu, saj ima zelenjava, ki so jo pridelali skupaj s prijateljčki, najslajši okus.

Nekaj izjav otrok ob opazovanju rastlin:
»Glej, solata je. Takšna kot pri meni doma, samo manjša. Kdaj jo bomo pa jedli?«  (Eva)
»Drobnjak je tak kot jaz, ki se pišem Drobnak. Kako bo dober.« (Tajda)
 »Moja babi ima velik vrt in veliko solate. Jo lahko prinesem, ko je naša tako mala, da bo za vse.« (Timotej)

 Po zapisu vzgojiteljic Vrtca Šentjur, enota Ponikva.

Oglejte si, kako je potekalo njihovo delo in kako pridno so obdelovali svoje vrtičke.

 

Deli s prijatelji
Vsi aktualno

Preberi več zanimivih vsebin

Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila