Vrtec Šempeter pri Gorici

Vrtec Šempeter pri Gorici
24-Maj-2017

Tudi otroci iz Vrtca Šempeter pri Gorici so letos posejali semena slovenskih avtohtonih sort SPAR Kot nekoč in skrbeli za rast rastlin.

Priprava vrtička

Najprej so jim na pomoč priskočili hišniki, ki so prekopali del travnika. Nato so vrtiček ogradili z lesenimi deskami in otroci so jih pisano pobarvali. Kot pravi vrtičkarski mojstri so nato narisali načrt zelenjavnega vrtička in označili, kam bodo posejali semena avtohtonih sort.

Vrtičkarska delavnica

Svoje tatkote in nonote so povabili na vrtičkarsko delavnico. Skupaj so opleli vrtička, ki ju vrtec že ima (cvetlični in zeliščni), in pripravili vse potrebno za nov, zelenjavni vrtiček. Iz zemlje so pobrali kamenje, iz starih opek oblikovali stezice, postavili palice in napeli mrežo za oporo fižolu ter paradižniku. Na gredice so posejali semena slovenskih avtohtonih sort vrtnin: motovilec žličar, ljubljansko rumeno korenje in fižola sort klemen in jeruzalemski ter solato ledenko. V lončke pa semena solate leda in paradižnika val. Izdelali so še lesene tablice in z njimi označili, kam so kaj posejali.

 Opazovanje rasti

V naslednjih dneh in tednih so opazovali rast mladih rastlin in jih pridno zalivali. Z navdušenjem so komentirali svoja opažanja: »Nekaj že kuka! Taki zeleni listki. Glej, kako veliko jih je! Pa kako mičkene so. In kako je zemlja popila vodo.«

 Vzgoja sadik v barvitih lončkih

Vsak otrok je v poslikan šotni lonček posadil tudi svoj fižol češnjevec. Da bi lažje opazovali kalitev, so dali nekaj fižolčkov in semen lucerne kaliti v kalilnike. Semena solate leda, ki so jih posejali v lončke, niso prav dobro uspela, zato so semena ledenke posejali kar na gredice. Tudi paradižnike so vzgojili v lončkih. Ko jim je postalo pretesno, so jih razdelili in jih posamično presadili v več lončkov. Ko so sadike postale dovolj močne, so jih presadili v gredo.  Ostale sadike paradižnika so ponudili otrokom, staršem in drugim obiskovalcem vrtca na vrtnarskem bazarju.

 Deževnica za zalivanje

Vzporedno s projektom Vrtičkanje je v vrtcu potekal tudi projekt Zeleni nahrbtnik. Letos so se otroci učili o pomenu vode za ljudi, živali in rastline.  Ob vrtičku so postavili posode, kamor se je zbirala deževnica, s katero so otroci zalivali rastline.

Pobiranje in pokušina pridelka

Konec junija so otroci pobrali prvo solato in motovilec. Sami so si pripravili okusno mešano solatko, ki jim je zelo teknila. Otroci, ki še niso odšli na počitnice, še naprej skrbijo za vso zelenjavo na vrtu – plevejo, zalivajo in sproti pobirajo pridelek.

 Po zapisu vzgojiteljic Vrtca Šempeter pri Gorici, enota Mavrica.

 

Oglejte si, kako je potekalo njihovo delo in kako pridno so obdelovali svoje vrtičke.

 

Deli s prijatelji
Vsi aktualno

Preberi več zanimivih vsebin

Dragocena kopriva

Dragocena kopriva

Preberi več
Paprika – brez nje ne gre!

Paprika – brez nje ne gre!

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila