Vrtec Kobacaj iz Grosupljega

Iz Zasebnega vrtca Kobacaj so v projektu ohranjanja slovenskih avtohtonih sort SPAR Kot nekoč sodelovali otroci iz kar sedmih skupin.

Ko je sonce posušil zemljo, so otroci iz skupin  Zvezdice in Pikapolonice zavihali rokave in se z lopatami lotili obračanja zemlje na gredici. Ko so vrt dobro zrahljali, so ga nato z grabljami še poravnali, naredili drobne jamice in pri tem upoštevali sadilno razdaljo.

Otroci so posejali semena in zagrebli jamice, nato pa vrt dobro zalili. Pri tem se je pokazalo, da imajo otroci že veliko znanja, saj so na vprašanje, kaj rastline potrebujejo za rast, takoj odgovorili.  Nekaj semen so otroci posadili tudi v lončke in jih postavili na okensko polico v svoji igralnici. Opazili so, da je seme v lončkih hitreje vzklilo. Skupaj z vzgojiteljicami so se pogovorili, zakaj je kalitev v lončku hitrejša. Ko se je segrela tudi zemlja na vrtčevskem vrtičku, so nekaj sadik vrtnin presadili na prostem.

Tudi v skupini Gosenice so otroci z zanimanjem opazovali zelene bilke, ki so pokukale iz zemlje. Ugotovili so, da rastline za rast potrebujejo svetlobo in vodo. Njihovo gredico pa obiskuje še ena koristna živalca – deževnik, ki pridno rahlja zemljo.

Tudi Polžki so skrbeli za vrtiček, najprej so spoznali semena redkvice in rumene maslene kolerabe. Semena so opisali kot trda, okrogla, majhna … Na prekopano gredico so nato semena tudi posejali.

Račke in gusarji so izdelali plakat, na katerem so prikazali postopek rasti. Seveda so najprej narisali setev. Nato so otroci posejali semena pora, kumar in avtohtone sorte solate. Pred sejanjem je bilo treba še prekopati  gredico. Ko so končali s sejanjem, so gredico še dobro zalili. Otroci skupaj z vzgojiteljicami opazujejo rast. Ugotovili so, da so najprej  vzklila semena solate.

In še otroci iz skupine Ptički. Tudi oni so posejali semena slovenskih avtohtonih sort solate in korenja, pa tudi grah.  Solata in grah sta že precej zrastla, saj ju je grelo toplo sonce, za dovolj vode pa je poskrbel obilen dež. Korenje pa je za enkrat zelo majhno in je komaj pokakalo iz zemlje. Te dni, ko je dežja manj, otroci pridno zalivajo vrtiček in opazujejo napredek v rasti vrtnin. Fižol za stročje avtohtonih sort ptujski maslenec in klemen so otroci posadili v lončke in jih odnesli domov, kjer skupaj s starši skrbijo za male rastlinice.

 

Deli s prijatelji
Vsi aktualno

Preberi več zanimivih vsebin

Začetek sezone

Začetek sezone

Preberi več
Skrb za solato na vrtu

Skrb za solato na vrtu

Preberi več
Vrtičkanje z Metko – o meni

Vrtičkanje z Metko – o meni

Preberi več

Projekt SPAR Kot nekoč

Spar Slovenija podpira ohranjanje avtohtonih sort. S preverjenimi pridelovalci po celi Sloveniji je sklenil partnerstva, da zasejejo slovenske avtohtone in udomačene sorte zelenjave SPAR Kot nekoč. Spar Slovenija se je zavezal, da jamči 100% odkup. Izberite pridelke avtohtonih sort in uživajte v pristnih domačih okusih. Skupaj tako pomagamo ohranjati naš zaklad za danes in jutri.
Izvedi več o pridelkih avtohtonih sort

naroči se nae-obvestila